הערכת סיכונים לביטוח ונזקי רכוש
בעקבות הסופה שהתחוללה בחוף המזרחי של ארה"ב ובעיקר בניו יורק וניו-ג'רסי לרצף רעידות האדמה נכתב מאמר זה שתמציתו להאיר היבטים רלוונטיים - קרי נזקי רכוש, נזקים תוצאתיים, הערכות סיכון והערכות שווי הנגרמים כתוצאה מכך.
נזקי רכוש מתחלקים לשני תחומים:
- התחום העיסקי
- התחום הפרטי
מרכיבי הביטוח מוגדרים בעיקרם בפוליסת רכוש בסיסית המכונה בשפת היום-יום/הביטוח "פוליסת אש". בפוליסה זו ניתן לבטח בין היתר נזקים המוגדרים כנזקי טבע דוגמת הסערה/סופת ההוריקן הנ"ל, נזקי רעידת אדמה וכו' כיסויים רבים, שונים ואחרים.
העלויות של הביטוח (פרמיה) זניחות בהשוואה לנזקי הטבע, רעידות האדמה ודומיהם הגורמים לנזקים אדירים, הן ישירים והן עקיפים – תוצאתיים.
נציין כי נזק ישיר מתייחס ברובו לשיקומו המעשי בעוד שנזק עקיף מתייחס לנזק החומרי שנגרם (אבדן רווחים וכו'). בכל העולם ולעיתים גם כאן נהוג לפנות אל שמאי רכוש כדי שיעריך את שווי הרכוש הקיים בערכי כינון (ערך חדש תמורת ישן), להעריך את הסיכונים הקיימים בנכס בהתאמה לצרכים ולתחזיות ולתנאי הפוליסה.
במצב הכלכלי הנוכחי נוטים לעיתים לוותר על מרכיבי הביטוח הללו מאחר והערכות המבוטחים כי אסון לא צפוי שיתרחש וגם כתוצאה מחוסר ידיעה בעלויות המימון הנדרשות לביצוע הביטוח.
מאמר זה נועד לעצור לרגע את המרוץ היום-יומי ולתת את הדעת להתאמת המצב הקיים והתחזיות לצרכים הקיימים/ נזכיר כי בעונת החורף (ראו מה חוללו גשמי הזעף שירדו בחורף האחרון) והתרחישים לרעידת אדמה רבת עוצמה העשויה להתרחש כבר בעתיד הקרוב.
מחייבים הערכה והערכות הולמת במסגרת הניתנת להשגה.